All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

ZA LJUBITELJE RONJENJA: DISALICA ZA RONJENJE BEZ BOCA

loading...

ZA LJUBITELJE RONJENJA: DISALICA ZA RONJENJE BEZ BOCA – korejski dizajner izradio koncept respiratora za ronjenje koji kisik izvlači iz vode

Mladi južnokorejski dizajner Jeabyun Yeon, osmislio je jako zanimljiv koncept koji bi nam trebao omogućiti da pod vodom boravimo (ronimo) koliko god želimo, i to bez ograničenja koja imaju boce sa kisikom koje današnji ronioci moraju donijeti sa površine prije nego se upute u dubine.

Sistem koji je on nazvao Triton, temelji se na tehnološkim rješenjima koja se već testiraju u znanstvenim laboratorijima, a njegov bi koncept trebao podstaći naučnike da se ozbiljnije uhvate razvoja tehnologije.


Triton je zamišljen kao respirarator za disanje koji funkcionira tako da se voda usisava u umjetne škrge, odnosno sistem za filtriranje koji posjeduje porozni materijal sa rupicama koje su dovoljno velike da propuštaju kisik, ali ne i molekule vode.

Kisik se potom uz pomoć mikrokompresora upućuje u tank iz kojeg ga ronilac udiše. Sistem pokreće mikrobaterija nove tehnologije koja će biti 30 puta manja u odnosu na postojeće, ali će se moći puniti 1.000 puta brže. Drugim riječima, vaš boravak pod vodom će biti ograničen jedino trajanjem baterije koja je potrebna za pokretanje mikrokompresora.

Tags: , , ,

Related posts