All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

UPOZNAJTE PRIPJAT: GRAD DUHOVA

loading...

UPOZNAJTE PRIPJAT: GRAD DUHOVA – Trenutno u Pripjatu ne živi niti jedan stanovnik ali još uvijek postoji službena web stranica grada

Pripjat je napušteni grad u sjevernoj Ukrajini, u blizini granice sa Bjelorusijom. To je bio grad u kojem su živjeli zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil. Grad je nakon velike nesreće 1986. godine napušten, u krugu oko 30 kilometara. Broj stanovnika prije nesreće kretao se oko 50.000, a sada je to potpuno prazan grad. Stanovnici su nakon nesreće evakuirani, a prilikom evakuacije mogli su ponijeti samo kofer s dokumentima, knjigama i odjećom koja nije bila kontaminirana.

Smatralo se da su tadašnji nuklearni reaktori bili pravi ponos inženjeringa i napretka Sovjetskog Saveza. Ova elektrana trebala je biti izgrađena na samo 25 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, ipak je Ukrajinska akademija nauka insistirala da se izgradi dalje od grada, tačnije 100 km od Kijeva, u gradu Pripjatu.

26. travnja 1986. kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, došlo je do eksplozije koja je uništila jedan od četiri reaktora. Među faktorima koji su doprinjeli nesreći su i neadekvatno obučeni radnici elektrane. Posljedica eksplozije nije nalikovala na eksploziju nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine.

Tags: , , ,

Related posts