All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

PRVI ROBOT POLICAJAC IZ KINE

loading...

PRVI ROBOT POLICAJAC IZ KINE – dobrodošli u Kinu, prvu zemlju sa policijskim robotima koji će vas prodrmati strujom ako budete zločesti

Prvi kineski policijski (ili zaštitarski) robot sa imenom AnBot, predstavljen je ovih dana na Hi-Tech Fair sajmu u Chongqingu.

Robota je razvilo kinesko Nacionalno sveučilište obrane, a kineski mediji kažu da su u njega ugrađena brojna tehnološka rješenja za razne policijske potrebe, uključujući jeftinu autonomnu navigaciju i pametnu analizu videa, koja igra važnu ulogu u borbi najmnogoljudnije zemlje na svijetu protiv terorizma, te uličnih nemira ili pobuna.

AnBot svojim jajastim oblikom pomalo liči na velike ruske Babuške, visok je 1,49 m, težak 78 kg,
Može da se kreće maksimalnom brzinom od 18 km/h, dok mu standardna brzina patroliranja iznosi 1 km/h. Tvrde da je opremljen senzorima koji imitiraju ljudski mozak, oči i uši, a u stanju je autonomno raditi punih 8 sati.

Takođe se navodi da je u stanju autonomno patrolirati, pa čak vršiti i hapšenja, a ako ljudi u blizini stvaraju sigurnosnu prijetnju, operater koji kontrolira njegov rad može preuzeti upravljanje i protiv lopova koristiti električno oružje (vjerovatno neku vrstu tasera), mada zasad ne znamo kako djeluje i izgleda.

Tags: , , ,


Fatal error: Out of memory (allocated 19361792) (tried to allocate 20480 bytes) in /srv/users/serverpilot/apps/dizjandoma/public/wp-includes/wp-db.php on line 1889