All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

PJEŠAČKA STAZA KOJA PROIZVODI ELEKTRIČNU ENERGIJU

loading...

PJEŠAČKA STAZA KOJA PROIZVODI ELEKTRIČNU ENERGIJU – trenje ljudskih stopala o trotoar generiše dovoljno električne energije da se napaja rasvjeta ulice

Firma Pavegen postavila je jednu pametnu pješačku stazu površine od 10 kvadratnih metara u londonskom kvartu West End. Trotoar je promotivnog karaktera i trebalo bi da pokaže kako se običnom šetnjom može generisati energija potrebna za rasvjetu ali i za napajanje zvučnika sa kojih se čuje cvrkut ptica.


Količinu energije koja se proizvodi šetnjom po stazi, kao i broj potrošenih kalorija, korisnici mogu pratiti preko aplikacije na svom mobilnom telefonu, piše Inhabitat. Em što će ova tehnologija podstaknuti ljude da više šetaju, em što će pritom proizvodi i struju. Ova kombinacija je zaista win-win!


Primjena ove tehnologije u šoping centrima ili u cijelim pješačkim kvartovima mogla bi da donese gradu značajne energetske uštede.


Direktor urbanističkog sektora u Londonu istakao je da bi koncept ulice Bird Street mogao da se proširi i na ostali dio grada i da se na taj način poboljša energetski bilans.

Tags: , , ,

Related posts