All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

OVO JE ZGRADA KOJA JE IMPRESIONIRALA SVIJET !

loading...

OVO JE ZGRADA KOJA JE IMPRESIONIRALA SVIJET !

Nećete vjerovati da je ova zgrada napravljena na nekadašnjem skladištu od cigle iz 1963. godine. Za to je zaslužna švajcarska arhitektonska kompanija “Hezog & de Meuron” koja je  kreirala staklenu strukturu čija je izgradnja koštala ogromnih 789 miliona eura.
Iza ove jedinstvene talasaste fasade krije se spektakularna centralna koncertna dvorana sa više od 2000 mjesta, izgrađena od 10.000 jedinstvenih akustičnih panela koji prekrivaju zidove,  tavanicu i balustrade.


Ova najveća od tri koncertne dvorane je izgrađena pomoću parametričkog dizajna, procesa u kojem dizajneri koriste algoritme da  bi kreirali formu predmeta. U ovom slučaju, svaki od 10.000 gipsanih panela je dobio jedinstven oblik sve zahvaljujući algoritmima. Pri tome svaki panel ima svoju funkciju tvrdi Benjamin Koren, osnivač studija “One to One” koji je u saradnji sa arhitektima koji su zaslužni za dizajn i izradu panela.
Na panelima je smješteno  ukupno milion ćelija – malih rebrastih udubljenja prečnika od 4-16 centimetara, čija je uloga da oblikuju zvuk u cijeloj dvorani. Kako objašnjava Benjamin Koren, kada zvučni talas dođe do panela, neravna površina ga rasprši ili  apsorbuje.

Tags: , ,

Related posts