All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

NOVINA U GRADNJI: ŽIVO STABLO I ČELIK SPOJENI ZAJEDNO

loading...

NOVINA U GRADNJI: ŽIVO STABLO I ČELIK SPOJENI ZAJEDNO – ovo nije zgrada od drvene građe, već od živog drveća koje živi zajedno sa objektom


Ovakav revolucionarni pristup omogućio bi drveću da nastavi da raste, daje kiseonik, oduzima ugljenik a pritom da obezbjeđuje ljudima krov, i krošnju, iznad glave.


Baubotanik, iliti konstrukcija od živih biljaka, kreirao je arhitekta dr. Ferdinad Ludwig inspirisan drevnom tehnikom oblikovanja drveća koje je korišteno u srednjovekovnoj Evropi kao topijar ili u Japanu kao bonsai. Tehnika Baubotanik podrazumjeva da se u mladice kalemi čelična konstrukcija koja transformiše drveće u konstrukciju koja može da nosi opterećenje, piše Inhabitat.

Tokom vremena, tkivo stabla obuhvata nakalmljene čelične elemente te tako postaje spregnuta konstrukcija koja zajedno prihvata teret.


Baubotanik, naravno, nije zamjena za konvencionalnu izgradnju. Ova tehnika zahtijeva puno manuelnog rada, konstatno održavanje te visoku stručnost da bi živa zgrada bila zdrava, sigurna i stabilna. U svakom slučaju, ova fuzija skreće pažnju na biodizajn, i potrebu čovječanstva da se okrene rješenjima izgradnje koja će biti više u skladu s prirodom.

Tags: , , , ,

Related posts