All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

KATAR: STADION U OBLIKU ARAPSKE KAPE

loading...

KATAR: STADION U OBLIKU ARAPSKE KAPE – fasada nove sportske arene u Dohi izgleda kao tkana takija koju nose Arapi


Predstavljen je projekat za posljednji, centralni fudbalski stadion na kojem će se održati Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine. Stadion Al Thumama projektovao je arhitekta Ibrahim M Jaidah u saradnji sa kompanijom Heerim, koja je pružala konsultantske usluge, a njegova centralna karakteristika biće fasada koja izgleda kao tkana takija, to jest, kapa koju nose Arapi.


Stadion kapaciteta 40.000 gledalaca, lociran 6 kilometara južno od centra Dohe, ugostiće utakmice počevši od takmičenja po grupama pa sve do četvrtfinala, piše The Guardian.

Nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu, stadion će preći, kako to projektanti nazivaju, u „legacy mode“ koji podrazumjeva smanjenje kapaciteta na 20.000 gledalaca dok će se na novodobijenoj površini organizovati sportska klinika te boutique hotel.


Katar se već više od 7 godina priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine. U ovoj arapskoj državi svoje projekte stadiona predstavili su poznata imena kao što su Norman Foster i pokojna Zaha Hadid a njihova zajednička karakteristika je pružanje prijatne atmosfere za igru na visokim temperaturama u ovoj zemlji.

Tags: , , ,

Related posts