All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

ČUDO IZ KINE: VOZ KOJI VOZI PO VIRTUELNIM ŠINAMA

loading...

ČUDO IZ KINE: VOZ KOJI VOZI PO VIRTUELNIM ŠINAMA – Kina ne prestaje da fascinira svijet, a novo čudo iz ove zemlje je prvi voz koji se kreće po virtuelnim šinama, odnosno asfaltu

 

Voz je dug 32 metra, pokreće ga struja, a može da prevozi 307 putnika. Koristi gumene obloge na toškovima te može da dostigne maksimalnu brzinu do 70 kilometara na sat, objavila je državna televizija “CCTV”.

Agencija “Sinhua” prenjela je da je sistem Autonommnog brzog željezničkog transporta (ART) primjenjen na ovom vozu, što mu omogućava da se kreće po trasi koju određuju stotine senzora namjesto željeznička pruga.


Kreatori ističu da je ART puno jeftiniji od podzemne željeznice koja košta između 60 i 100 miliona dolara po kilometru, dok ART košta svega oko 2,2 miliona dolara.


Ovaj potez Kine tumači se kao odgovor na veliki broj pokušaja inženjeri širom svijeta da modernizuju saobraćajnu infrastrukturu, među kojima se posebno izdvaja vlasnik kompanija “Tesla” i “SpejsX” Elon Mask koji razvija revolucionalni prevoz budućnosti čija bi maksimalna brzina bila oko 760 km/h.

 

Tags: , , , , , ,

Related posts